Gruszki w winie z sosem waniliowym
/
1 komentarzy
Gruszki obgotowane w czerwonym winie, z dodatkiem konfitury i słodkiego waniliowego sosu, to pyszny i oryginalny deser. Można go podać w efektowny sposób nawet najbardziej wymagającym gościom. Gruszki to owoce kojarzące się z późnym latem i jesienią.
Składniki:
¾ l. czerwonego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
1 połamana laska cynamonu
5-6 łyżek cukru (do smaku)
1 łyżeczka goździków
Spora szczypta ostrej papryki
Sos waniliowy:
1 szklanka mleka
½ laski wanilii
2,5 łyżki cukru
Opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
gruszki
ulubione konfitury (po 1 łyżce na 1 gruszkę)
Wykonanie:
Gruszki obrać, od góry wydrążyć ostrożnie gniazdo nasienne.
Do garnuszka wlać wino i pozostałe składniki. Zagotować. Przełożyć gruszki i na niewielkim ogniu obgotować do odpowiedniej miękkości. Wyjąć z wywaru, odsączyć. Do każdej gruszki nałożyć konfitury.
Połowę mleka wlać do garnka. Wanilię przekroić wzdłuż, czubkiem noża zeskrobać ziarenka, dodać do mleka w garnku wraz z cukrem. Zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać jajko i wlać do zagotowanego mleka mieszając cały czas. Całość zagotować na niewielkim ogniu, podobnie jak robi się budyń. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie mleka i ponownie zagotować.
Gruszki z konfiturami podawać polane sosem waniliowym.
Wooooooooooo .... coś wspaniałego. Jak się patrzy na te zdjęcia to ma się ochotę je zjeść
OdpowiedzUsuń!!